قرارداد بین فریلنسر و کارفرما | چرا و چگونه بسته بشه؟
- توسط: پریا میرزائی
- 29 آذر 1399
- 0 Comments
- لایکبرخلاف3
- 7692 نمایش
اگر فریلنسر وارد فریلنسینگ شدید و حین تعاملاتتون با کارفرماهای مختلف دچار ترس و نگرانی میشید، یا اگر کارفرما هستید و براتون سواله که دستمزد فریلنسر رو چه موقعی بپردازید و خیلی نگرانیهای دیگه، تا پایان این مقاله همراهمون باش چون به طور کامل راجع به قرارداد بین فریلنسر و کارفرما صحبت کردیم.
همونطور که احتمالا تجربه داشتید یا از اطرافیان شنیدید، قرارداد بین فریلنسر و کارفرما بسیار حائز اهمیته چون نه تنها باعث آرامش خیال خود فریلنسر میشه، بلکه کارفرما هم میتونه راحتتر پروژه رو به فریلنسر بسپره. البته اگه قرارداد بین فریلنسر و کارفرما به شیوهی صحیحی بسته شده باشه میتونه کمک کننده باشه. یعنی به قدری جامع و مفصل باشه که هر دو طرف بتونن ابهاماتشون رو از طریق رجوع به قرارداد رفع کنن.
پس توجه به قرارداد بین فریلنسر و کارفرما ، یکی از نکاتیه که خوبه دو طرف این تعامل مورد توجه قرار بدن و قرارداد دقیقی ببندن.
چرا باید قرارداد بین فریلنسر و کارفرما بسته بشه؟
شیوهی کار کردن فریلنسرها تفاوتهایی با بقیه مشاغل داره. مثلا یکی از این تفاوتها اینه که فریلنسرها ممکنه برای به پایان رسوندن پروژهی یکی از کارفرماها چند هفته و یا حتی چند ماه وقت و انرژی صرف کنن. مثل فروشندگی نیست که مدت زمان تعامل فروشنده و خریدار خیلی کوتاه باشه و در قبال عرضهی محصول، همون لحظه پول رو دریافت کنن.
یا مثلا مثل کارمندها نیستن که همهی حق و حقوق و کارهایی که باید انجام بشه، تحت نظر ارگان خاصی باشه و همه چی از قبل تعیین شده باشه.
همینطور، برای کارفرماها هم کار کردن با فریلنسرها شاید کمی ریسکی به نظر بیاد چون با ارگانی پشت فریلنسر نیست که بهش اعتبار بده و کمک کنه تا راحتتر اعتماد کارفرما جلب بشه. خیلی از افراد هستن که این موضوع رو جزو یکی از معایب فریلنسینگ در نظر میگیرن.
پس بسته شدن قرارداد بین فریلنسر و کارفرما از جمله مهمترین نکاتی هست که هر دو طرف باید جدی بگیرن تا از اتفاقات و مشکلات احتمال، جلوگیری بشه.
دلایل اصلی بسته شدن قرارداد بین فریلنسر و کارفرما
قرارداد بین فریلنسر و کارفرما علاوه بر این که یک سند مالی و حقوقیه، نقشهی راه رو هم برای هر دو طرف تعامل نشون میده. مزیتی که عقد قرارداد به فریلنسر و کارفرما میرسونه اینه که باعث میشه در صورت بروز اختلافات بین این دو فرد، مدرک مکتوبی وجود داشته باشه تا بتونن برای روشن شدن ابهامات و حل اختلافات، بهش مراجعه کنن و بدون کلاه برداری به نتیجهی منطقی برسن. دو دلیل اصلی و مهم برای نوشتن قرارداد رو در ادامهی مطلب آوردیم.
مشخص شدن قیمت انجام پروژه در قرارداد بین فریلنسر و کارفرما
موضوع قیمت، در اولین مباحث بین فریلنسرها و کارفرماها طی تعامل پیش میاد. طبیعی هم هست.
فریلنسر باید بدونه که در ازای وقت و انرژیای که صرف میکنه، چقدر دستمزد میگیره و این میزان باید در ابتدا از طرف فریلنسر و کارفرما تایید بشه و بعد هم در جایی مکتوب و ثبت بشه. شاید این موضوع روی میزان زحمتی که برای انجام پروژه میکشه، تاثیر بذاره و احتمالا فریلنسر از روی قیمت مورد نظر کارفرما متوجه بشه که سطح توقع کارفرما تا چه حدودیه.
از طرفی، کارفرماها هم حق دارن در ابتدا از قیمت پروژه خبردار بشن تا تصمیم بگیرن که تعامل با این فریلنسر رو شروع کنن یا نه. همونطور که کاملا واضحه، تایید نهایی بدون این که ثبت بشه، ارزش زیادی نداره چون به جایی بند نیست تا بتونن بهش رجوع کنن.
غیر از این، در صورت عدم توجه به قرارداد و ثبت نکردن عدد نهایی ممکنه یکی از دو طرف یا حتی هردوی اونها قیمت رو تغییر بدن (حتی ناخواسته و ممکنه یادشون رفته باشه) و از اونجایی که عدد ثابت اولیه و تایید شده رو نمیتونن از جایی پیدا کنن، مشکلات بعدی پیش بیاد و اعتماد به حد پایینی برسه.
طی عقد قرارداد بین فریلنسر و کارفرما ، خیال هر دو طرف از این موضوع راحت میشه. چون مشخص میشه که فریلنسر طی مدت زمان مشخص، چه مقدار دستمزد از کارفرما دریافت میکنه. برای کارفرما هم روشن میشه که در ازای به سرانجام رسوندن تسکهای مختلف پروژه، چه مقدار دستمزد رو باید برای فریلنسر در نظر بگیره و خیالشون راحته که قرار نیست کسی سر اونیکی کلاه بذاره.
مشخص شدن مسیر انجام پروژه در قرارداد بین فریلنسر و کارفرما
ذکر شدن نقشهی راه پروژه در قرارداد بین فریلنسر و کارفرما ، باعث میشه فریلنسر بدونه که چه تسکهایی رو برای انجام دادن داره و تا تاریخهای مشخص شده، کدوم بخشهای پروژه رو باید تحویل بده. اینطوری هم دید کلی نسبت به پروژه پیدا میکنن و هم اطمینانی برای هر دو طرف حاصل میشه.
فریلنسرها و کارفرماها باید دقت کنن که همهی نکات مهم، از ریز و درشتشون رو داخل قرارداد لحاظ کنن. با این کار میتونن در شرایطی که مشکلی پیش اومد و اختلافی ایجاد شد، به قرارداد بین فریلنسر و کارفرما رجوع کنن و نقشهی راه رو تو دست داشته باشن.
اینکه همهی مباحث مکتوب بشه، بیشترین امنیت رو برای هر دو طرف به وجود میاره.
از طرفی، فریلنسر نمیتونه زیر قول و قراراش بزنه و تسکها رو تحویل نده یا دیرتر تحویل بده.
از طرف دیگه، کارفرما هم نمیتونه خواستههاش رو تغییر بده و بعد از تموم شدن مهلت قرارداد، از فریلنسر خواستهای داشته باشه.
نحوهی بسته شدن قرارداد بین فریلنسر و کارفرما
طبق برآوردهایی که تیم کاخُن کرده، فریلنسرها و کارفرماها به دو صورت قرارداد میبندن.
این دو صورت رو در این مقاله مرور میکنیم. اما قبلش جا داره بهتون بگم که برای بستن قرارداد، باید تعهدات خودمون به عنوان یک فریلنسر متخصص رو به طرف مقابل که کارفرمامون هست اعلام کنیم و بعد از این که شرح خدماتمون، زمان بندی و هزینهی پروژه و … نهایی شد، اون رو به کارفرما تحویل بدیم.
از اونجایی که شیوهی کار کردن فریلنسرها به صورت آنلاین و غیر حضوریه، طبیعتا در اکثر مواقع نمیتونن کارفرما رو ملاقات کنن. در این شرایط، برای بسته شدن قرارداد با دو روش مواجه میشن که اتفاقا طبق برآوردهایی که ما اهالی تیم کاخن داشتیم، به این نتیجه رسیدیم که اکثر فریلنسرها و کارفرماها از همین دو روش برای عقد قرارداد استفاده میکنن.
تعهدنامهی اخلاقی
بعضی از فریلنسرها و کارفرماهایی که در سوشال مدیا همدیگه رو پیدا میکنن، ترجیح میدن به جای طی کردن مراحل قانونی برای قرارداد بستن، به یک قرارداد اخلاقی بسنده کنن.
در این مدل قرارداد بین فریلنسر و کارفرما ، قانون دستی نداره. دو طرف قرارداد، یعنی فریلنسر و کارفرما با هم یک سری تعهداتی رو مطرح میکنن و به صورت مکتوب نگه میدارن.
اگه حین انجام پروژه و یا بعد از اتمام پروژه مشکلی بین فریلنسر و کارفرما به وجود بیاد، میتونن به قول و قرارهای مکتوب شدهای که متعهد به انجامش شدن، رجوع کنن.
در این قرارداد بین فریلنسر و کارفرما ، فقط خود دو طرف پاسخگو هستن.
ثبت قرارداد بین فریلنسر و کارفرما به صورت قانونی
فریلنسرها و کارفرماهایی که تمایل به ثبت قانونی قرارداد دارن، میتونن به این صورت عمل کنن :
هر دو طرف، به همراه تمامی مفادی که قبلا به توافق رسوندن، به دفترخانه مراجعه کنن.
بعد از آن ، احراز هویت و قرارداد رسمی رو تنظیم میکنن. پس از امضا و اثر انگشت ، اونها رو برای همدیگه پست میکنن.
در این نوع از قرارداد بین فریلنسر و کارفرما ، اگه مشکل و یا اختلافی بین این دو طرف قرارداد پیش بیاد، قانون هم دخالت میکنه.
اینطور قراردادها محکمتر هستن و بروز خطا در اونها کمتر دیده میشه.
بستن قرارداد بین فریلنسر و کارفرما مستلزم توجه به چه نکاتی است ؟
قرارداد بین فریلنسر و کارفرما نیازمند دقت و توجه زیادی هست. چون کوچکترین سهل انگاری میتونه ما رو با مشکلات جدی رو به رو کنه.
جست و جو کنید …
دستهبندی مقالات
- آموزش فریلنسینگ (57)
- سبک زندگی (6)
- کافه کاخُن (16)
- کتاب خونه (3)
- مهارتهای فریلنسری (8)
آخرین نوشته ها …
متن بیو برای کسب و کار فریلنسرها چرا و چقدر مهم است؟
29 خرداد 1402اخطارهای فریلنسری | 11 هشدار برای فریلنسرها
21 خرداد 1402
Leave a reply