قرارداد فریلنسری چه نکاتی دارد؟ (3 نکته مهم و نمونه)
توسط: پریا میرزائی
- 13 بهمن 1401
- 0 نظر
- لایکبرخلافلایک
- 560 نمایش
قرارداد فریلنسری
یکی از مواردی که همیشه برای فریلنسرها و کارفرماها مسئله است، قرارداد فریلنسری و نحوهی نوشته شدن آن میباشد. دلیل این امر این است که کار فریلنسری میتواند به دور از کارفرما و بدون ارتباط حضوری انجام بگیرد که این موضوع میزان اطمینان طرفین را کاهش میدهد.
در این مقاله به صورت جامع و کامل راجع به نکات مهم در نوشتن قرارداد فریلنسری میپردازیم.
اگر برای نوشتن قرارداد فریلنسری به اطلاعات بیشتری نیاز دارید، مقالهی قرارداد بین فریلنسر و کارفرما | چرا و چگونه بسته بشه؟ رو مطالعه کنید.
نکات مهم در بستن قرارداد فریلنسری
قرارداد فریلنسری نیازمند دقت و توجه زیادی است. چون کوچکترین سهل انگاری میتواند ما را با مشکلات جدی رو به رو کند.
بعضی از این نکات در اینجا مورد بررسی قرار گرفته اند :
تنظیم ساختار قرارداد توسط فریلنسرها
خیلی از ما فریلنسرها در تعامل با کارفرما احساس میکنیم که جایگاهمان پایینتر از آنهاست. فکر میکنیم ما در تنظیم قرارداد نباید خودمان را وارد کنیم و تصمیمات اساسی چگونگی تنظیم قرارداد باید بر عهدهی شخص کارفرما باشد. میشود گفت یک جورهایی خجالت میکشیم و ترجیح میدهیم این امور را به کارفرما بسپریم.
این تصورات و افکار، کاملا اشتباه هستند. چون ما فریلنسرها در زمینهی کاریمان مطمئنا تخصص بیشتری داریم و تجربهی زیادی هم از تعاملات مختلف کسب کردهایم.
پس این حق را داریم که در تنظیم قرارداد خودمان را وارد کنیم تا بتوانیم قرارداد دقیقتری بنویسیم.
ما با تخصصی که داریم، میتوانیم تمامی مواردی که ذکر شدنشان در قرارداد الزامی است را لحاظ کنیم. چون مدتهاست که مشغول این کار هستیم و پیچ و خم این مسیر را بهتر میدانیم.
لحاظ کردن همهی وظایف در پروژه
در قرارداد بین فریلنسر و کارفرما، ما فریلنسرها باید خیلی دقت داشته باشیم که همهی وظایفمان را به طور کامل و دقیق مکتوب کنیم.
هر کاری که در مدت مشخص شده باید انجام بدهیم باید در قراردادمان ذکر بشود. چون ممکن است کارفرما بعد از تحویل پروژه، یک سری خواستههایی داشته باشد و از ما بخواهد که انجامشان بدهیم.
در این شرایط اگر داخل قرارداد لحاظ شده باشد که وظایف ما طی مدت زمان مشخص شده چیست، میتوانیم به راحتی به قرارداد رجوع کنیم و قضیه را روشن کنیم.
حال اگر در قرارداد بین فریلنسر و کارفرما به وظایف ما اشارهای نشده باشد، نمیتوانیم ثابت کنیم که نیازها و خواستههای کارفرما نا به جاست.
توجه داشتن به هوش کلامی
شاید با خودتان بگویید: هوش کلامی چه ربطی به قرارداد فریلنسری دارد؟
با کمی دقت، متوجه میشویم که جملات مختلف چگونه روی مخاطبهایمان تاثیر میگذارند. سرنوشت یک حرف، بستگی به شیوهی بیان آن دارد.
خیلی وقتها خودمان تجربه داشتهایم که منظورمان را آنطور که باید، نرساندهایم و نتیجهی دلخواهمان را نگرفتهایم. حتی گاهی اوقات شاهد تاثیرات برعکس منظورمان روی فرد مقابل بودیم.
بگذارید مثالی بزنم.
اگر داخل قرارداد فریلنسری اینگونه بنویسیم:
“کارفرما موظف است پس از تایید طرح اولیهی سایت، 25% مبلغ پروژه را پرداخت کند.”
با ذکر این جمله، بار معنایی منفی به کارفرما منتقل میکنیم. ممکن است کارفرما با دیدن این جمله در برابر قبول کردن، ممانعت کند و به سختی با ما کنار بیاید. چون اگر دقت کنیم، جمله کاملا امریست و فشار روانی بیشتری را وارد ذهن کارفرما میکند.
حال تصور کنید که به جای ذکر این جمله در قرارداد فریلنسری، این موضوع را به شکل دیگری بیان کنیم:
“طراح سایت متعهد میشود حداکثر یک هفته پس از تایید طرح اولیه و پرداخت 25% مبلغ پروژهی مربوط به این فاز، فاز اجرایی را آغاز کرده و آن را ظرف یک ماه به پایان برساند.”
همانطور که میبینید، این جمله بار معنایی کمتری دارد. در این صورت، کارفرما راحتتر این موضوع را قبول میکند. چون شیوهی بیان، تاثیر مثبتی روی ذهن کارفرما میگذارد.
تعیین مقدار حقالزحمه و شیوهی پرداخت
یکی از مهمترین دغدغههای فریلنسر و کارفرما در تعاملاتی که دارند، موضوع دستمزد و نحوهی پرداخت است.
برای یک فریلنسر این دغدغه وجود دارد که کارفرما بخش پایانی دستمزد را پرداخت نکند. یا مثلا برای یک کارفرما دغدغهی انجام ندادن پروژه توسط فریلنسر پس از پرداخت بخش اول حقالزحمه وجود دارد.
در این موقعیت، بستن قرارداد فریلنسری گره از مشکل باز میکند و مشخص میشود که بخش اول دستمزد در فلان تاریخ و بخش دوم در پایان پروژه پرداخت میشود یا به هر شکل دیگر.
تعیین مدت زمان انجام پروژه و تاریخ تحویل
این مسئله هم یکی از معضلات تعاملهای بین فریلنسر و کارفرماست که هر دو طرف را مورد آزار قرار میدهد.
اگر قراردادی بین فریلنسر و کارفرما تشکیل نشود، ممکن است هر یک از طرفین زیر قول و قرار خود بزنند و نظم پروژه را به هم بریزند.
مثلا ممکن است فریلنسر در کار خود اهمالکاری کند و پروژه را با تاخیر تحویل بدهد یا حتی ممکن است کارفرما زودتر از موعد تحویل قرارداد فریلنسر را مجبور به اتمام پروژه کند. در این شرایط اگر قراردادی وجود نداشته باشد، نه مشخص است که چه کسی حقیقت را میگوید و نه میشود پیگرد قانونی کرد.
توجه به رازدار بودن و محافظت از اطلاعات محرمانهی پروژه
در خیلی از پروژهها به خصوص پروژههای برنامهنویسی، کارفرما یک سری اطلاعات راجع به وبسایت را به فریلنسر میدهد که محرمانه هستند.
در قرارداد باید ذکر شود که این اطلاعات بین فریلنسر و کارفرما باقی میمانند و خطری آنها را تهدید نمیکند.
جست و جو کنید …
دستهبندی مقالات
- آموزش فریلنسینگ (58)
- سبک زندگی (5)
- کافه کاخُن (16)
- کتاب خونه (3)
- مهارتهای فریلنسری (8)
آخرین نوشته ها …
متن بیو برای کسب و کار فریلنسرها چرا و چقدر مهم است؟
29 خرداد 1402اخطارهای فریلنسری | 11 هشدار برای فریلنسرها
21 خرداد 1402
ارسال یک پاسخ