امنیت شغلی فریلنسرها | درخواست‌های نامعقول فریلنسر یا کارفرما

قطعا یکی از معیارهای مهم هرکسی که می‌خواد وارد بازار کار بشه، امنیت شغلیه. این‌که بدونی قرار نیست هر روز استرس اخراج شدن داشته باشی یا بدونی قراره واسه زحمتی که می‌کشی، پول دریافت کنی. حتی مدیر و روئسای هر سازمان و شرکتی هم باز نیاز به امنیت شغلی دارن. این‌که کارمنداشون درست و دقیق کار کنن و کلی معیارهای دیگه.

تقریبا عمده ویژگی‌های یک شغلی که امنیت داره؛ تو اکثر مشاغل سنتی مشخصه. اما درمورد فریلنسینگ چی‌؟ تاحالا به ذهنتون رسیده امنیت شغلی فریلنسرها طبق چه معیارهایی شمرده می‌شه؟ و اصلا در چه صورتی یک فریلنسر امنیت شغلی داره؟

تو این وبلاگ می‌خوایم به ابعاد مختلف این مسئله بپردازیم. همینطور مواردی رو که می‌تونه باعث به‌خطر افتادن امنیت شغلی فریلنسرها بشه به‌علاوه راه‌حلش براتون آوردم. امیدوارم که کارآمد باشه براتون.

امنیت شغلی چیه اصلا؟

معمولا به شرایطی که یک شخص شاغل –درصورت درست عمل کردن به وظایفش- اطمینان داره که سرکارش خواهد موند و حق و حقوقشو دریافت خواهد کرد می‌گن امنیت شغلی. تو این شرایط شما حداقل برای یک بازه زمانی مشخصی و تو شرایط عادی جامعه مطمئنید که قرار نیست اخراج بشید.

اما امنیت شغلی فریلنسرها کمی متفاوته. چون شما –فریلنسر و کارفرما- عموما تا پایان پروژه مشغولید. و بعد از اون، هم کارفرماتون(فریلنسرتون) عوض میشه، هم پروژه‌ای که می‌گیرید(پیشنهاد می‌دید)، متفاوته. پس امنیت شغلی در فریلنسینگ تقریبا خلاصه می‌شه تو رابطه مستقیم فریلنسر و کارفرما.

 اگر شما تو پلتفرم‌های حرفه‌ای پروژه بگیرید یا ثبت پروژه بکنید تا درصد بالایی ریسک به‌خطر افتادن امنیت کاریتون میاد پایین. اما خب خیلی از فریلنسرها ترجیحشون کار کردن به صورت شخصی و ساخت برند فریلنسری خودشونه. همینطور خیلی از کارفرماها علاقه‌شون به بستن قرارداد خارج از بستر پلتفرم‌های فریلنسینگه. در این‌صورت پیشنهاد می‌شه که این مقاله‌رو تا آخر بخونید تا با چالش‌هایی که امکان داره درگیرش بشید باخبر باشید و بتونید جلوشونو بگیرید.

به خطر افتادن امنیت شغلی فریلنسرها

یک‌سری باید‌ونبایدهایی هست که برای جلوگیری از به خطر افتادن امنیت شغلی فریلنسرها باید رعایت بشه. تو دوره‌ی کاریتون امکان برخورد ا هرنوع آدمی از هر قشری هست. خیلی‌ها انسان‌های محترم و کاربلدی هستن که ابدا تو همکاری باهاشون به‌مشکل نمی‌خورید. اما متاسفانه یک‌سری هم هستن که ازهر آب گل‌آلودی ماهی می‌گیرن. به صغیر و کبیر هم رحم ندارن.

 بالاخره وجود چنین افرادی در بازارهای کار از قدیم بوده و تا انسان هست طبعا نیرنگ و دروغ و چاپلوسی هم هست. در ادامه بهتون می‌گم که چه درخواست‌هایی خارج از عرف فریلنسینگه و می‌تونه امنیت شغلی فریلنسرها رو پایین بیاره.

درخواست‌های مرموز فریلنسرها

اگر کارفرما هستید نسبت به این درخواست‌هایی که براتون لیست کردم، حساس باشید و به‌هیچ عنوان بدون تحقیق و اطمینان جواب مثبت بهشون ندید:

درخواست پرداخت مبلغ توافق شده، قبل از به اتمام رسوندن پروژه.

خیلی‌ها ممکنه با بیان یک‌سری جمله‌های ننه‌من‌غریب‌طور بخوان دل شما رو به رحم بیارن و درخواست کنن که مبلغ قرارداد یا بخشی از اونو قبل از به‌انجام رسیدن پروژه پرداخت کنید. عمرا و اصلا همچین کاری نکنید. تقریبا بیشترین موردی که ریسک به‌خطر افتادن امنیت شغلی فریلنسرها رو بالا می‌بره همین مورده که بارها و بارها دیده و شنیده شده. پس شما بعدیش نباشید لطفا.

کپی بودن پروژه

اوه اوه اوه. نگم براتون. قطعا پرتکرارترین مورد داغون کردن امنیت شغلی فریلنسرها همین لعنتیه. حتی تو پروژه‌‌های کلان هم زیاد دیده می‌شه.موزیک‌های کپی شده، فیلم‌نامه‌های کپی شده، نقاشی‌های کپی شده(مدیونید فکر کنید منظورم شخص خاصیه) حالا این موارد تو دید عمومه و به‌سرعت دست کپی‌کننده برای همه رو می‌شه. حالا فرض کنید خودتونید و فریلنسر. حتما آگاه باشید و از فریلنسر بخواید تو قرارداد ذکر کنه:” به‌شرط کپی نبودن پروژه، مبلغ پرداخت می‌شود.”

پیش پرداخت قبل از قبول پروژه

این دیگه فاجعه‌ست. اگر ازتون خواستن به‌ازای بررسی پروژه پول پرداخا کنید به‌هیچ‌عنوان قبول نکنید –البته این مورد بعضی اوقات می‌تونه یک‌سری استثناءها داشته باشه که معمولا هم کاملا مشخصه که استثناست.

درخواست افزایش مبلغ قرارداد

این‌مورد تو همکاری با فریلنسرهای غیرحرفه‌ای زیاد اتفاق میفته. امنیت شغلی فریلنسرها به قرارداد رسمی و اخلاقی بستگی داره. پس بعد از قطعی شدن قرارداد همچین خواسته‌هایی رو جدی نگیرید. چون بعضی‌ها پیش خودشون می‌گن:”حالا تیریه تو تاریکی دیگه.” ولی شما بهشون بفهمونید که:” خیلی‌هم تیریه در روشنی.”

درخواست پسوورد و آی‌دی‌های مربوط به پروژه

قبول کردن این مورد یعنی خطر و خطر و خطر. دسترسی داشتن به همه اطلاعات شما به‌هیچ عنوان حق فریلنسر نیستو فکر نکنید حالا که داره کارتونو انجام می‌ده حتما باید به اطلاعاتتون هم دسترسی داشته باشه. چنین درخواست‌های تا مقدار زیادی می‌تونه امنیت شغلی فریلنسرها رو پایین بیاره. راه ندید به این تقاضاها.

درخواست‌های نامعقول کارفرماها

اگر فریلنسر هستید نسبت به این درخواست‌هایی که براتون لیست کردم، حساس باشید و به‌هیچ عنوان بدون تحقیق و اطمینان جواب مثبت بهشون ندید:

عدم پرداخت اقساط تعیین شده تو قرارداد

مطمئن باشید –درصورت که به وظایفتون عمل کنید- اگر کارفرما قسط اول مشخص شده‌شو پرداخت نکنه، آخری هم قرار نیست بده بهتون و این یعنی خداحافظی با امنیت شغلی فریلنسرها . بهونه‌هایی که میارنو جدی نگیرید. تا قسط اولشو نداده پروژه‌شو ادامه ندید.(بدیهیه که این مورد مستلزم اقساطی بودن پرداخت‌های کارفرماست.)

تقاضا برای برقراری ارتباط خارج از پلتفرم فریلنسینگ

اگر شما فریلنسری باشید که تو بستر مشخصی پروژه دریافت می‌کنه معمولا با این موضوع باید مواجه بشید. یعنی درخواست کارفرما برای بستن قرارداد و جابه‌جایی مبلغ قراداد بیرون از پلتفرم موجود. همچین کاری معمولا به ضرر فریلنسر هست و می‌تونه امنیت شغلی فریلنسرها رو پایین بیاره.

درخواست ارسال نمونه‌کار یا قسمتی از پروژه که به پایان رسیده

یکم معقول نیست که کارفرما بیشتر از حد معمول از شما نمونه‌کار بخواد یا اصلا هنوز که شما پروژه رو انجام ندادید ازتون بخواد که نصف‌ونیمه تحویلش بدید. این کار خطر این رو داره که شما هم زحمت‌هاتون به باد هوا بره، هم پولی که قرار بوده بگیرید و شاید روش حساب کرده بودید از دست بره.

راه حل

بهترین کار برای جلوگیری از به خطر افتادن امنیت شغلی فریلنسرها در مرحله اول گرفتن پروژه تو بسترهای فریلنسینگه. اما اگر شما علاقه‌مند به کار کردن خارج از این بسترها هستید برای جلوگیری از این مشکلات باید یه قرارداد جامع و مانع تنظیم کنید.

قراردادی که مو لای درزش نره. همچین قراردادی باید ابعاد مختلف کارتون رو دربر بگیره و همه‌چیزش مشخص و روشن باشه. از جمله:

  • مبلغ قرارداد
  • زمان پرداخت یا پرداخت‌ها
  • برنامه‌ریزی زمانی دقیق و ثبت هرقدمی که طی می‌شه
  • واضح بودن خواسته‌ی کارفرما و توانایی فریلنسر
  • مشخص بودن حجم پروژه و زمانی که نیاز داره
  • و …

این‌ها فقط بخشی از مواردی هست که باید تو قرارداد ذکر بشه تا امنیت شغلی فریلنسرها رو حفظ کنید. برای آشنا شدن با بعدهای بیشتری از این مهم شاید بد نباشه یه‌سری به مقاله قرارداد بین فریلنسر و کارفرما بزنید.

خلاصه مطلب

خلاصه اینکه بی‌گدار به آب نزنید رفقا. تا وقتی یه قرارداد امن تنظیم نکردید نه کارتونو شروع کنید نه عجله‌ای داشته باشید. مخصوصا تو قراردادهای مبلغ بالا. هرچقدر پولی که قراره جابه‌جا بشه بشتر باشه احتمال به‌خطر افتادن امنیت شغلی فریلنسرها هم بالاتر می‌ره. در چنین شرایطی پیشنهاد ما اینه که با یه مشاور حقوقی مشورت کنید و اگر امکانشو دارید بدید قرارداد رو وکیل براتون تنظیم کنه. قانون سوراخ‌سمبه زیاد داره. بهتره که یک شخص کاربلد انجامش بده.

درآخر این‌که امیدوارم هیچوقت تو تنظیم قرارداد و انجام پروژه به چنین مشکلاتی برنخورید و همه‌چی روال باشه براتون.

مخ‌لص

منابع :

مقاله‌های Freelancer Scams: 10 Red Flags and Warning Signs و

6 Common Freelancer Scams and How To Spot Them از سایت freelancer.com

به اشتراک گذاشتن این نوشته در:

ارسال یک پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

توئیتر

یوتوب

اینستا

توئیتر

یوتوب

اینستا