فریلنسر نویسنده کیست و چه کارهایی انجام می‌دهد؟

عموما به افرادی که دست به تالیف و خلق نوشته ای می زنن که از قبل وجود نداشته یا اگر بوده مشابهش لحاظ میشه می گن نویسنده. ما تقریبا توو تمام حوزه ها نویسنده داریم. اگر دقیق بخوام بگم تمام حرفه ها و مشاغل نیاز به محتوا دارن که محتوا هم از ذهن نویسنده بیرون میاد. یکسری نویسنده ها در حوزه هنر و ادبیات قرار می گیرن – مثل رمان نویس ها، نویسنده های داستان کوتاه و به طور کلی داستان نویس ها – یکسری در حوزه فلسفه قرار می گیرن یکسری تاریخ و خیلی زمینه های دیگه. که عموما تا زمانی که از قدرت نویسندگیشون برای تولید محتوای سفارشی استفاده نکنن در حوزه مشاغل فریلنسینگ قرار نمی گیرن. نویسنده فریلنسر معمولا به صورت سفارشی می نویسه، یعنی برای گروه خاصی و در طیف محتوایی خاصی. در واقع تولیدی که می کنه ممکنه از ذهن خلاق خودش نشات گرفته باشه ولی خط فکری محتوارو کس دیگه یا شرکت دیگه یا سازمان دیگه ای مشخص می کنه. در این مقاله ما به بزرگوارانی که در حوزه ادبیات و هنر و فلسفه و مجموعا هر زمینه ای به جز فریلنسینگ فعالیت می کنن کاری نداریم و طرف حسابمون کسایی هستن که برای نوشتن پول می گیرن و شغلشون نوشتنه یعنی فریلنسرهای نویسنده.

فریلنسرِ نویسنده کیست؟

 ممکنه خیلیا بگن خب کسی که می نویسه دیگه!! ولی مسئله به همین راحتیا هم نیست. نویسنده ها در حوزه تولید محتوا مسئولیت سنگینی دارن. اونا همزمان باید کلی اطلاعات رو از جاهای مختلف کسب کنن و شروع کنن به نوشتن با سبک خودشون و با توجه به زبان مخاطبشون. همینطور خیلی اوقات مولف محتوایی که تولید می کنن خودشونن. یعنی یک مطلبیرو برای اولین بار به رشته تحریر در میارن. در ادامه با خیلی از ووجوه این کار آشنا میشیم.

نویسندگی در حوزه فریلنسینگ

یکی از مشاغل فریلنسینگ نویسندگیه یا به عبارتی تولید محتوا. شما اگر بخواید وارد این حوزه بشید باید قبلش بدونید که می خواید تو چه حوزه از نویسنده­گی فعالیت کنید. اگرم که الان فعالیت می کنید شاید بد نباشه با برخی از حوزه های دیگه­ش هم آشنا بشید. از کجا معلوم؟ شاید خواستید فعالیتتونو گسترش بدید یا اصلا زمینه ی کاریتونو عوض کنید! اما قبل از اینکه بیام و واستون زیر و بم نویسندگیرو دربیارم، عرف اقتضا می کنه که یه تعریف کلی و دورنمایِ جمع و جور ازش ارائه بدم. فریلنسر نویسنده یا نویسنده تولیدمحتوا کسیه که کلماتو می فروشه!! یعنی چی؟ بذارید براتون اینجوری بگم:( تصور کنید وارد یه لباس فروشی میشید، کلی لباس برای فصل های مختلف هست، جنس های متنوع، مدل های متفاوت از لباسای رسمی گرفته تا اسپرست با تنوع فوق العاده. کتونی های زیاد با کارایی های مختلف، کوله های کوهنوردی، از کوچیک به بزرگ و کلی وسایل دیگه. شما هم رفتید که یه خرید کلی برای تمام فصول و شرایط مختلفتون انجام بدید. وارد مغازه میشید و یکی میاد سروقتتون با روی خوش میگه:” سلام خوش اومدید.” تشکر می کنید و میرید سروقت کتونی ها. یدونشو بر میدارید و از پرسنل فروشگاه میپرسید:” این مناسب چه فعالیتیه؟” پرسنل با لبخند و درحالی که زول زده توو چشماتون میگه نمیدونم!! میرید یک قسمت دیگه از فروشگاهو اینبار یه بارونی برمیداری و میگید:” جنس این کارتون چیه؟” باز با همون حالت بهتون میگه نمیدونم!! این اتفاق برای همه مشتری ها می افته و تموم پرسنل به سوالهای مشتری ها جواب “نمیدونم” میدن. ولی بیاید تضاد این مطلب رو تصور کنید، کسی که برای هر کتونی که انتخاب میکنید کلی اطلاعات داره که بهتون بگه، از کشور سازنده­ش گرفته تا جنس زیره­ی کتونی و شرکت تولید کننده بند کفش و …. . قطعا برای خرید ترقیب میشید و حتی اگر هم اون لحظه نخرید، برای آینده میدونید که چی میخواید و باید به کجا رجوع کنید. این یعنی اون فروشگاهی که پرسنلش تسلط روی اطلاعات محصولاتشون داشتن، برای مشتری ای که شما باشید تولید محتوا کردن.) حالا شاید متوجه شده باشید که منظورم از اینکه نویسنده کلماتو میفروشه چیه. تفاوت اون فروشنده و فریلنسر نویسنده هم اینه که شما توو خونتون پشت لپ­تاپ کار میکنید و مشتری هارو نمیبینید و همینطور مجبور به بازگو کردن یکسری از جملات ثابت برای سالیان سال نیستید. حالا مدت زمان کاری و رفت و آمد و تفاوت های دیگه­ی مشاغل فریلنسینگ با شغل های به قولی سنتی بماند.

بازار کار نویسندگی

 با داغ شدن بازار کارهای آنلاین و افزایش اهمیت محتوا بیش از پیش، شاخه های زیرمجموعه ی نویسندگی هم هر روز بیشتر و بیشتر میشه. تا به امروز که من این مقالرو دارم می نویسم بیشتر از ده شاخه در این حوزه وجود داره. هرکدوم از فریلنسرهایی که در یکی از این شاخه ها فعالیت می کنن دارای مهارت خاص خودشونن. بعضی ها قدرت داستان گویی بالایی دارن. بعضی ها مهارتشون توو ساده کردن متن های پیچیده به محتواهای عامه پسنده، برخیشون معرف های خوبی برای محصولات هستن و چیزای دیگه. برای همین شاید درحال حاضر برای اینکه به حوزه تولید محتوا ورود کنید بهتر باشه که یه نگاهی به این تقسیم بندی ها بندازید.

انواع فریلنسر نویسنده

مشاغل فریلنسینگ هرکدوم به دسته های مختلفی تقسیم میشن. فریلنسر نویسنده هم از این قائده مستثنی نیست. من در ادامه هرکدوم از این زیرشاخه هارو همراه با وظایف اصلیشون و توضیحی در مورد کاری که می کنن براتون آوردم. امیدوارم به کارتون بیاد.

1- بلاگر(نویسنده وبلاگ)

وظایف اصلی:

  • نوشتن مقاله
  • پست کردن وبلاگ
  • مصاحبه
  • جمع­آوری اطلاعات(جستوجو)

نویسنده های وبلاگ می دونن چجوری باید موضوع های پیچیده رو به متن های ساده و خوانا تبدیل کنن. فریلنسر نویسنده در حوزه وبلاگ زمانشو وقف ساخت محتوای مهندسی شده ای می کنه که به بهترین شکل به انجام برسه.

نویسنده های وبلاگ از کنجکاوی خودشون برای جستوجو و منبع دادن به تطلاعاتی استفاده می کنن که محتوای وبلاگو قوی تر و قرص تر کنه. در همین راستا هم اگر مطلبی رو نفهمن یا فکر کنن که منبع معتبر نیست و جعلیه؛ میرن سراغ متخصص های اون موضوع مورد نظر برای کمک گرفتن. همینطور گاهی افراد با مهارت و با تجربه رو پیدا می کنن که برای تولید محتوا باهاشون مصاحبه کنن.

از اونجایی که نوشتن محتوا و به طور کلی زیرشاخه ی “نویسنده فریلنسر” نیازمند آشنایی با سئو هست، به همین دلیل خیلی از نویسنده های وبلاگ در کنار تولید محتوا مهارت سئو خودشون هم بالا می برن. بخاطر همین شما هیچوقت یک نویسنده حرفه ای رو نمی بینید که به کلمات کلیدی اشراف نداشته باشه.

2- ژورنالیست برند

وظایف اصلی

  • نوشتن داستان برای برند
  • مصاحبه
  • نوشتن داستان مشتری­ها
  • نوشتن اطلاعیه های مطبوعاتی
  • ارتباطات داخلی
  • تکرار مباحث واضح و مهم
  • نوشتن بیوگرافی برای کمپانی یا شرکت مربوطه

نویسنده ژورنالیست برند یا فریلنسر نوینده حوزه ژورنالیست؛ یکم اسمش عجیبه ولی اگر براتون توضیح بدم متوجه میشید که با کدوم دسته از نویسنده ها طرفید. این نویسنده ها از بدو تولد داستان سرا بودن. اونا بلدن که از هر محتوایی داستان خودشون رو بکشن بیرون. انقدر ایمیل می فرستن، انقدر تماس می گیرن تا بالاخره متوجه اتفاقات بشنو بتونن مطلبی که میخوانو بنویسن.

شاید پیش خودتون بگید که ربطش به فریلنسینگ چیه؟ به این مثالی که می زنم توجه کنید. فرض کنید شما فروشنده ی یک کالای خاص هستید که هرکسی ازش استفاده نمی کنه. مثلا کش ورزشی(رزیستنس بند) برای فروش چنین محصولی کارتون سخته. چون اولا تعداد ورزشکارهای عضلانی پایینه. دوما کسی که بخواد فیتنس کار کنه ترجیحش اینه که بره باشگاه. سوما به فرض که بخواد خونه هم کار کنه ترجیح میده که بجای کش، دنبل و هالترو اینارو بخره. پس تکلیف محصول شما چیه؟ اینجاست که یک نویسنده ژورنالیست برند کارشو شروع میکنه. میاد داستان خودشو از این کش ورزشی معمولی میسازه. برای مثال میاد تجربیات یک ورزشکار حرفه ای رو که باهاش مصاحبه کرده می نویسه. اون ورزشکار نام آشنا هم از تجربیاتش با اون کش ورزشی میگه که چقدر تو سفر بدردش خورده و زمانی که وقت برای رفتن به باشگاه نداشته، یا تو جغرافیای مناسیبی نبوده اون کش بدردش خورده. میبینید؟ کار یه ژورنالیست برند اینه. ساختن یک داستان برای جلب توجه مخاطب.

جدا از این مطالب ژورنالیست برندها استاد ساختن عناوین جذاب و کلمات کلیدی جدید و اشتراکی هستن.

3- کپی رایتینگ(تبلیغ نویسی)

وظایف اصلی:

  • نوشتن تبلیغ برای وبسایتها
  • اینفوگرافیک
  • رسانه های چاپی سنتی(مطبوعات کاغذی)
  • معرفی محصولات(تولید محتوا برای فروش بهتر محصولات)
  • نوشتن برای بالا بردن ضمانت فروش

قدرت اساسی کپی رایتینگ ها اینه که می تونن مسیر ذهن خلاقشونو به راحتی بین موضوعات مختلف و پروژه های متفاوت تغییر بدن. این مهارت کمکشون میکنه که بین پیچیده ترین مطالب هم یک خط اتصالی ایجاد کنن که مخاطب بتونه توی دنیای پر از اطلاعات دیجیتالی مطلب مورد نظرشو پیدا کنه. یه نویسنده فریلنسر زمانی وارد حوزه کپی رایتینگ میشه که به زبان قشرهای مختلف تسلط داشته باشه. مثلا باید بدونه،  یه مطلبیرو که راجع به اساتید حوزه فلسفه و دیدگاهاشون هست چجوری به خورد مخاطب عام بده که صفحه وبسایت یک موسسه علمی بیاد بالا. کپی رایتینگ ها جدا از اینکه به زبان های مختلف اقشار یک جامعه تسلط دارن، اکثرا به یک یا دو زبان بین المللی هم اشراف دارن. یا بهتره که داشته باشن.

4- نویسنده فنی(نویسنده تکنیکال)

وظایف اصلی:

  • چگونه بودن محتوا
  • راهنمایی کارآمد
  • پساخ به سوالات متداول
  • آموزش
  • نوشتن کتاب راهنما
  • نوشتن از تجربیات مخاطبان

بیاید اول اینو مشخص کنیم که نویسنده تکنیکال یا فنی با نویسنده فناوری تفاوت داره. حالا با این دیدگاه میریم سراغ یکی دیگه از شاخه های نوسینده فریلنسر.

نویسنده فنی اسطوره ی آسون کردن متن های خیلی تخصیصی برای مخاطب عام هست. اونا توضیحات عمیق و در عین حال قابل فهمی از نحوه ساخت یک محصول، اجزای یک محصول و عملکردهای داخلی و مکانیکی اون می دن. اگر خوب دقت کرده باشید نویسنده هایی که محتوای گوشی های موبایل و لپ تاپ و حتی ماشین و دوچرخه و این وسایل مکانیکی و دیجیتالرو تولید می کنن جز این دسته قرار میگیرن.

برای اینکه فرقشونو با نویسنده های فناوری بفهمید باید بگم که، نویسنده های فناوری به هیچ عنوان وارد جزئیات نمیشن و فقط یک دورنمای ساده از محصولو ارائه می کنن.

5- نویسنده شبکه اجتماعی

وظایف اصلی:

  • نوشتن پست شبکه اجتماعی
  • تولید محتوا جذاب و تاثیرگذار
  • تولید محتوا مخصوص هر پلتفرم
  • مدیریت روابط عمومی

بدون شک فریلنسر نویسنده به علت تولید محتوا از ارکان اصلی شنیده شدن یک برند یا هر مدل از محصول و خدماته. در این بین نویسنده های سوشال مدیا بلندترین صدا برای یه برند هستن. اونا هر روز محتوایی رو وارد فضای پر از شلوغی و هرج و مرج شبکه های اجتماعی می فرستن که می تونه در اون حجم از بی نظمی مخاطب خودشو پیدا کنه و به ایجاد تعامل و مکالمه با مشتری بیشتر از قبل کمک کنه. در این مورد باید توجه کنیم که مسئولی فریلنسر نویسنده محدود به تولید و استفاده از هشتگ و کپی متن و اینها نیست. هوش مهندسی یا فنی به علاوه سرعت هم دخیله.

نویسنده های شبکه اجتماعی برای اطمینان از موفقیتشون تو تولید محتوا مدام درحال بررسی الگوریتم های و عملکردهای برنامه های مختلف هستن. اونا زبان مخاطب هر اپلیکیشن رو میشناسن و نسبت به حوصله و زبان و سلیقه مخاطبها دست به تولید محتوا می زنن.

جالبه بدونید تاثیر شبکه های اجتماعی تو ایجاد مخاطب بیشتر برای یه برند حدود 93 درصد برآورد شده. برای همین الان تقریبا همه ی شرکتها درکنار کارکنان عادی و روتینشون به استخدام متخصصین تولید محتوا و به نوعی بازایاب آنلاین هم دست می زنن.

6- فیلمنامه نویس نویسنده فریلنسر

وظایف اصلی:

  • نوشتن فیلمنامه ویدیویی
  • نوشتن فیلمنامه توضیحی
  • نوشتن فیلمنامه پادکست
  • نوشتن تبلیغات رادیویی
  • نوشتن فیلمنامه انیمیشن

نویسنده های فیلمنامه تخصصشون تو ساخت یک داستان روایی برای معرفی یک محصول یا برنده. فریلنسر نویسنده، اگر در حوزه داستان سرایی مهارت یا استعداد داشته باشه بد نیست که خودشو در این زمینه هم محک بزنه.

خط داستانی ای که پادکستها دنبال می کنن، یا تیزرهای تبلیغاتی بر اساسشون ساخته میشه، حتی جهت گفتوگوی یک مصاحبه رادیویی-اینکه از کجا شروع بشه و به کجا بره- و به طور کلی هرچیزی که دنباله ی یک روایتی رو میگیره و مخاطبو پیش میبره توسط نویسنده های فیلمنامه انجام میشه.

7- نویسنده های محتوای طولانی

وظایف اصلی:

  • نوشتن کتاب الکترونیک
  • مطالعه داده ها
  • مطالعه تخصصی
  • ساخت پایه های پست وبلاگ

در شرایطی که نویسنده های فریلنسر در حوزه های مختلفی مشغولن و نهایت تعداد کلماتشون معمولا از 1500 تا 2000 واژه بالاتر نمیره، نویسنده های محتوای طولانی با استقامتی که در نوشتن دارن وارد کار میشن و بازار مطالب مفصل و دنباله دار و میگیرن تو دستشون.

زمانی میشه گفت حوصله نویسنده فریلنسر بالاست که بخواد مطالبی با تعداد کلمات بالاتر از 2000 و 3000 بنویسه. اما مسئله صرفا نوشتن نیست. یه نویسنده محتوای طولانی نیاز به تخصص و مطالعه بالایی داره. این شخص باید یه کتابخونه ی بزرگ از تموم داده های جدید در مورد اون حرفه ای که بهش می پردازه داشته باشه. خوبی این شاخه از نویسندگی اینه که تا حدودی انحصاریه و مخاطب خاص خودشو داره. پس با کمی دقت و استقامت میتونید وارد این حوزه بشید و مخاطبای خاص خودتونو پیدا کنید.

8- نویسنده تبلیغات و ارتقا برند

وظایف اصلی:

  • نوشتن محتوا تبلیغات
  • ارتقا تبلیغات و شناخته شدن وبسایت(برند، سوشال مدیا و …)
  • توصیف محصول یا خدمات
  • ضمانت فروش

نویسنده تبلیغات، یا بهتره بگم به روزترین نویسنده و سریعترینشون. این دسته از فریلنسرهای نویسنده طرفدارهای بالای هم دارن. اونا مهارتشون توی شناخت نیازمندی های مخاطبین و هدفهاشونه. می دونن دست روی چه چیزی بذارن و محتوارو چجوری جلو ببرن که مخاطب هوس خرید به سرش بزنه.(بدیهیه که این خرید میتونه خرید یه محصول یا خدمات باشه.) نویسنده های تبلیغات استاد به دام انداختن امیال و علاقه مندی های آدمان. اونا می دونن چجوری بنویسن که حتی اگر کسی به محصولی علاقه و حتی نیاز نداشت فکر خریدن به ذهنش خطور کنه.

این دسته از نویسنده ها می تونن از هیچ همه چیز بسازن. چون محتوارو اونجور که مخاطب میخواد تحویلش می دن.

نویسندگی در حوزه آنلاین شاخه های دیگه ای هم داره ولی بخاطر عدم ارتباطشون با فریلنسینگ اشاره ای بهشون نکردم. در آینده حتما مشاغل بیشتری برای فریلنسرهای نویسنده ایجاد میشه که من از هیچکدوم دریغ نخواهم کرد. هر موقع هر خبر جدیدی در مورد فریلنسر های نویسنده بیاد تو همین وبلاگ آپدیتش می کنم براتون.

با من همراه باشید.

مخ­ لص

به اشتراک گذاشتن این نوشته در:

ارسال یک پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

توئیتر

یوتوب

اینستا

توئیتر

یوتوب

اینستا